Baromjárási Iskola

…az üllési Erdei Iskola honlapja…

   jún 16

A felújításról

Számunkra igen érdekes, izgalmas munka volt az, aminek itt látható az eredménye.

Az egyik fontos szempont az volt, hogy az 1920-as években készült épület jellegét megőrizzük, a másik pedig a környezettudatosság.

A beruházás során az alábbi munkálatokat végezte el a Bozsity Bt.:

  1. tető

A meglévő tetőszerkezetet megerősítettük. A tetőre égetett agyag tetőcserép került. A cserépfedés alá, ellenléccel történő rögzítéssel, alátétfólia, új tetődeszkázat és madárháló került elhelyezésre. A tetőfedéshez szükséges bádogos szerkezetek és a függőeresz-, valamint lefolyócsatorna horganyzott acéllemezből készült.

  1. nyílászárók

Az összes nyílászáró ki lett cserélve. Saját cégünk által gyártott fatermékeket építettünk be. A nyílászárók hőszigetelt üvegezéssel, megfelelő felületkezeléssel és környezethez harmonizáló színnel vannak ellátva.  Az akadálymentesítés jegyében az ajtóknál küszöb nem készült, a bejárati ajtónál automata küszöb lett elhelyezve.

  1. berendezések

A foglalkoztatóban bemutatópolcokat, a konyhába pedig konyhabútort gyártottunk.

  1. akadálymentesítés

A beruházás előtt nem lehetett az épületbe akadálymentesen bejutni. Ezért kialakításra került egy mozgáskorlátozott feljáró, 3 %-os lejtéssel, védőkorláttal. Az épületen belül a korábbi különálló fürdőszobából mozgáskorlátozott WC-t alakítottunk ki az erre vonatkozó előírásoknak megfelelően.

  1. burkolás

A belső meglévő aljzatot szintbe kellett hozni, hogy ki lehessen alakítani az akadálymentes közlekedést. A hidegpadlós helyiségekben mázas kerámia lapburkolat került elhelyezésre. A falburkolat mázas kerámia lap. A foglalkoztatóban a meglévő parketta került visszarakásra betonozás és szigetelés után.

  1. felületképzés

A nyílászárók és faszerkezetek egységes lazúrfestést kaptak. Az akadálymentesítéshez tartozik, hogy a falakon és padlón vezetősáv lett fölfestve a gyengén látók részére. A falakat belül diszperziós, kívül pedig homlokzatfestékkel kezeltük.

  1. Szennyvízkezelés

A hagyományos szennyvízakna helyett biológiai szennyvíztisztítót telepítettünk. A rendszer lényege, hogy a keletkező szennyvizet úgynevezett eleven iszappal a rendszerbe telepített baktériumok bontják le. Végeredményként tiszta vizet kapunk, amit kavicságyba elhelyezett és geotextíliával körülvett drain-csövek segítségével visszaszivárogtatunk a talajba a frissen telepített fák közé. Így azok öntözése is megoldott.

  1. energiatakarékosság

Fűtés

Az épületben fatüzelésű kályha és a gázpalackos konvektor volt, amit központi fűtésre cseréltünk. A fűtést PELLET kazánnal fűtött radiátorok biztosítják.

HMV

A melegvíz-ellátás a tetőn elhelyezett napkollektorok segítségével lett megoldva. A boilerek helyett egy 1000 literes puffer tartályban gyűlik a meleg víz. Napfény-hiány esetén két irányból is biztosított az utánpótlás: a puffer képes boilerként is működni, azaz elektromos áram segítségével melegít vizet. A másik megoldás pedig az egy rendszerbe kötött puffer tartály és pellet-kazán. Így fűtésszezonban a kazán automatikusan rásegít, amennyiben az szükséges.

Világítás

A kültéri világítás áramellátása napelemes rendszerrel lett megoldva. A rendszer a napelemek által termelt áramot inverterrel alakítja át váltóárammá és akkumulátorban tárolja. A világítás maga LED-es lámpákkal lett elkészítve. A rendszer még téli időszakban is tud annyi fényt begyűjteni, hogy működőképes maradjon.

  1. Faház

A beruházás része továbbá egy 30m2-es és egy 20m2-es faház. mindkettő szigetelt. Kerékpár- és szerszámtárolásra használhatóak.

  1. Kerítés

A teljes telek körül le lettek cserélve a betonoszlopok és a drótháló. A biztonságosabb közlekedés érdekében a kapuk át lettek helyezve.

A felújítás képei megtekinthetőek itt, az átadásról készült riport pedig itt.

.

Comments are closed.